Historie

Hotel Mastbosch Breda

Graag vertellen wij u een stukje geschiedenis over het Hotel Mastbosch Breda

Het Hotel, gelegen tegenover het Mastbos bestaat al sinds 1897. Toendertijd zaten Kapitein de Groot en enkele van zijn vrienden in het Ginneken te praten over het gemis van goede overnachtingsmogelijkheden rondom het schitterende Mastbos. Enigszins onder invloed sprak de Kapitein de legendarische woorden; “Ik zal jullie eens laten zien hoe dat moet!”. De volgende dag hield hij woord en kocht een stuk grond aan de rand van het bos. In 1897 was het Mastbosch Hotel een feit en werden de eerste gasten verwelkomd. In dat jaar stond er een klein hotelletje met slechts 25 kamers en een eetzaal. Voor de deur van het Mastbosch hotel Breda stopte de paardentram naar Breda. In de eerste decennia van het hotel veranderde er weinig, behalve af en toe een andere eigenaar.

“Ik zal jullie eens laten zien hoe dat moet!”

Pas aan het eind van de 60-er jaren , toen het hotel werd overgenomen door de familie van Saarloos, werd er flink uitgebreid met twee vleugels (thans de Prins Willem Alexander zaal en het Grand Café Heeren van Oranje). In de jaren 70 en 80 werden daar nog eens kamers op gebouwd, waardoor het aantal kamers op het huidige 53 komt. De laatste verandering kwam in 1997, toen het hotel failliet ging en door de huidige eigenaren werd overgenomen.

Rotisserie de Paardentram werd intensief verbouwd tot Grand Café Heeren van Oranje, wiens verbondenheid aan Breda met de Oranjes eer aan doet. Breda maakt deel uit van de Unie van Oranjesteen en was meer dan een halve eeuw de residentie der Nassaus in de Nederlanden.

Ook de ruime zalen op de begane grond van het Mastbosch hotel Breda werden herzien en dragen nu de namen Maurits zaal, Willem I zaal en Prins Willem Alexander zaal.

Nu ruim honderd jaar later, worden er nog steeds gasten verwelkomd! Vele veranderingen hebben reeds plaatsgevonden, maar de sfeer en de gastvrijheid is door de jaren heen toch hetzelfde gebleven!