Lunchkaart
Streekgerechten
Mastbosch oerbrood wit of bruin uit Gilze
8.75
Gezouten roomboter en boeren belegen uit Giessenburg of gebraden honing ham uit Made
Sandwich van de Heeren
13.50
bruin oerbrood uit Gilze met Parmaham, brie uit Normandië, en honing uit de oven met rucola en tomaat
Vegetarische Speltbol
11.50
Vers afgebakken speltbol met salade van jackfruit, tomaat, ui, landcress en barbecue saus
Meergranenbrood is een eigenlijk een samengesteld brood wat meerdere granen en zaden bevat. Normaal bestaat een traditioneel brood uit tarwe en/of rogge. Bij meergranenbrood wordt naast tarwe ook spelt, haver, rijst,tarwevezels, lijnzaad, zonnebloempitten, meloenpitten en pompoenpitten toegevoegd. Sommige broden worden donkerder gekleurd door middel van een moutmelange toe te voegen.
De vegetarische kipblokjes zijn gemaakt op basis van soja en vallen in de categorie veganistisch en zijn heel reik aan eiwitten. Wat weinig mensen weten is dat champignons, mede door hun wat vastere structuur voor 93% uit water bestaan en ook deze bevatten eiwitten. Tempé is rijk aan vitaminen uit de B-groep en nicotinezuur. Verder bevat het vezels en mineralen zoals calcium en ijzer, fosfor, magnesium, kalium, zink en mangaan. Het is vetarm en cholesterol vrij. Door fermentatie gedurende de bewerking worden de voedingsstoffen beter verteerbaar en componenten zoals oligosachariden (raffinose en stachyose) en fytines afgebroken. Het resultaat is een product met een verteerbaarheidscoëfficiënt van 86%, dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten met alle essentiële aminozuren.Tempé heeft een positieve invloed op diarree; het maakt het voor ziekmakende micro-organismen lastig zich aan de darmwand te hechten.
Uit onderzoek van de universiteiten van Loughborough en Oxford uit 2008 bleek dat consumptie van het aan tempé verwante tofoe door senioren tot verslechtering van het geheugen lijkt te leiden, maar het gefermenteerde tempé kan door de grote hoeveelheid aanwezige folaten juist een positief effect op de hersenen hebben.
Meergranenbroodje
13.50
Meergranenbroodje met rosbief, tzatziki, veldsla en landcress
Clubsandwich Mastbosch
15.00
met bruin brood, humus, yoghurtsaus, “pulled veggie” (jackfruit), komkommer, tomaat en rauwkost
Clubsandwich met humus op basis van o.a. kikkererwten en kurkuma, olijfolie , kummel, knoflook
Komkommmer en tomaat zorgen samen ook weer voor een ruim scala aan vitaminies B1, B2 , B6, B12 C, D, E en de mineralen calium, calcium, fosfor, ijzer en magnesium.
Vooral de stof kurkuma die gebruikt wordt bij de humus heeft een ruim pallet aan gezondheidsvoordelen.
De stof die kurkuma zijn gele kleur geeft heet curcumine. Deze stof is hetgeen dat kurkuma gezond zo maakt.In Azië wordt kurkuma al eeuwen als geneeskrachtige specerij gebruikt. Kurkuma heeft namelijk ontzettend veel gezondheidsvoordelen! Uit onderzoeken blijkt dat curcumine zich vast hecht aan giftige metalen en ontstekingsremmend werkt Curcumine is bovendien een sterke antioxidant die vrije radicalen (dat zijn ziekteverwekkende delen ) opvangt en neutraliseert. Dus dit brengt allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee. Kurkuma is dus ontstekingsremmend, het vermoeden bestaat dat het invloed op vermindering van kankercellen heeft, het is een natuurlijke pijnstiller (bij bijvoorbeeld reuma en artrose), kan alzheimer helpen voorkomen, verlaagt een slechte cholesterol, bevordert de spijsvertering van ons lichaam, ontgift het lichaam , kan het geheugen in het menselijk brein verbeteren, kan een hartaanval voorkomen , helpt tegen depressiviteit en gaat het ouder worden tegen.
De pulled vegetarische kip bestaat voor 80% uit Jackfruit. Jackfruit heeft een vrij hoog thiamine-gehalte aardig wat foliumzuur ( B11) en niacine ( B3) riboflavine ( B2) en vitamine A. Het is rijk aan ijzer, kalium, en bevat aardig wat magnesium. Velen noemen jackfruit al wel de vleesververvanger van de toekomst.
Clubsandwich Mastbosch “Traditioneel”
15.00
met gerookte kalkoen, gebakken ei met spek, tomaat, komkommer en cocktailsaus geserveerd met chips
Supplement glutenvrij € 1,95
“Heeren” salades
Salades
Salade bestaande uit diverse soorten sla, komkommer, kappertjes, broodcroutons, gesnipperde rode ui, en belegen geraspte kaas uit Giessenburg geserveerd met uw eigen favoriete dressing keuze*.
Elke salade wordt standaard geserveerd met ons vertrouwde Oerbrood uit Gilze.
Kip uit Loon op Zand
Klein 8.00 | Normaal 16.50
Noordzee warm huisgerookte zalm
Klein 16.25 | Normaal 24.95
Geitenkaas van Bettine Hoeve Etten-Leur
Klein 9.25 | Normaal 18.50
Gebakken champignons
Klein 8.75 | Normaal 17.75
Holsteiner kalfsrosbief
Klein 8.75 | Normaal 18.50
*Voor onze “Heeren” salades kunt u een keuze maken uit de volgende dressings; Cocktailsaus op basis van mayonaise, Knoflooksaus op basis van yoghurt, onze eigen huisdressing op basis van balsamicoazijn, olijfolie en kruiden of alleen basilicumolie
Heerensalades worden gemaakt met o.a. diverse soorten sla, kappertjes, rode ui en komkommer.
Komkommer bestaat voor het grootste deel uit water en heeft daardoor een hydraterende werking voor het lichaam. Komkommer bevat veel vezel, vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B1, B2, B3, B5 en C , foliumzuur, ijzer, calcium, fosfor, zink, kalium en fosfor.
Ook komt er siliciumdioxide (silica) wat goed is voor bindweefsel , huid en botten. Verder helpen komkommers de optimalisatie van urineblaas, de nieren, de lever en de alvleesklier. Een prettige bijkomstigheid is dat komkommer helpt tegen een slechte adem. Ook hebben uien een voedingswaarde waar vele mensen niet van af weten. Uien bevatten naast vitamine C ook de B6 en B9 vitamines. Deze spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling, de productie rond rode bloedcellen en de zenuwfunctie. Door de vijfentwintig antioxidanten die uien bevatte komen onder andere het hart zeker ten goede. Eén van deze antioxidanten met de naam quercentine is een flavonoïde die sterk geconcentreerd is in uien. Ook zit er in een ui de stof uiine A, dit is een zwavelhoudende verbinding waarvan is aangetoond dat het de ontwikkeling van tumoren vermindert. Tevens kan het eten van uien helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Verder helpen ze de botdichtheid te versterken, hebben ze antibacteriële eigenschappen en zekere niet op de laatste plaats verbeteren ze de spijsvertering.
*Voor onze “Heeren” salades kunt u een keuze maken uit de volgende dressings; Cocktailsaus op basis van mayonaise, Knoflooksaus op basis van yoghurt, onze eigen huisdressing op basis van balsamicoazijn, olijfolie en kruiden of alleen basilicumolie
Soepen
Brabantse gevogeltebouillon
7.50
Met julienne van dagverse groenten
Romige vissoep
9.50
Met stukjes gerookte zalm
Gazpacho
11.75
Koude soep op basis van verse tomaten, diverse groenten, olijfolie
en kruiden geserveerd met een desembroodje
Warme gerechten
Omelet of uitsmijter
9.50
Ham, kaas, champignons, spek | Per item 1.00
Noordzee zalm | 3.00
Kroketten
10.00
Met Oerbrood uit Gilze of frites
Vegetarische kroketten
10.50
Van “de Vegetarische Slager” met Oerbrood uit Gilze of frites
Kipsaté van de Heeren
14.75
met Oerbrood of frites
12 uurtje Mastbosch Vlees
14.75
Oerbrood met kroket, honingham uit Made en kopje bouillon
12 uurtje Mastbosch Vis
20.95
Oerbrood met garnalenkroket, oerbrood gerookte Noordzee zalm, en een kopje vissoep
12 uurtje Mastbosch Vitaal
15.25
Oerbrood met vegetarische kroket, oerbrood met vegetarische filet Americain en een kopje groentebouillon
Groentenbouillon uiteraard voor een groot deel bestaande uit water maar waar ook diverse soorten kruiden en groenten zoals wortel, prei, champignons, en ui voor worden gebruikt. Bij uitstek natuurlijk altijd al prima door de lichtverteerbaarheid.
De vegetarische filet Americain bestaat voor een groot deel uit magere melk, plantaardige oliën (koolzaad, raapzaad), scharrelei, tarwe , haver, champignon, tomaat, selderij en kruiden. Al met al een smakelijke vervanger van de “rauwe vlees” variant. Magere melk bevat per glas 0,2 gram vetten ten opzichte van bijvoorbeeld volle melk van ± 5,1 gram aan vetten. Verder is het algemeen bekend dat melk veel calcium bevat.
Twee Noordzeetongen (360 gram);
34.50
Met salade, frites en citroenboter
Tournedos
1 of 2 x 90 gram ; met groenten, kruidenboter en oerbrood of frites
1x90gram 22.50
2x90gram 36.50
Supplement glutenvrij € 1,95
Bittergarnituren
Dips en smeersels
13.50
Met zeezoutboter, humus, kruidenroomkaas, pesto en tomatentapenade geserveerd met oerbrood uit Gilze
Borrelplank Mastbosch
18.95
Bitterballen 6 stuks, kaas 8 stuks, worst 8 stuks, olijven en nootjes
Bitterballen
4 stuks | 4.75
8 stuks | 8.95
Vegetarische bitterballen
4 stuks | 5.50
8 stuks | 9.95
Gemengde warme snacks
16 stuks | 10.50
Portie kaas of Worst
5.50
Portie olijven
2,95
Kinder-, Dessert- & Smoothie kaart
Voor de kinderen (tot 12 jaar)
Gebakken eitje met beleg naar keuze | 5.25
Kipcorn met frietjes en appelmoes | 8.50
Kroket met frietjes en appelmoes | 8.50
Kinderijsje | 8.75
Desserts
Roodfruit ijsmacaron met bosvruchtencompote en slagroom | 12.75
Drie bollen sorbetijs met vers fruit en vruchtencoulis | 11,50
Twee bolletjes vanille ijs met aardbeien en slagroom | 9,75
Smoothie RED
Deze smoothie bestaat uit rode biet, framboos, en banaan
Rode bieten bevatten vitamine A, C en diverse B-vitamines en foliumzuur. Verder de mineralen jodium, calcium, kalium, magnesium, natrium, fosfor en veel ijzer. Deze groente is dus uitermate geschikt voor mensen met een ijzer te kort, of het voorkomen daarvan.
Rode biet bevat ook de stof betaïne, dat homocysteïne verlaagt in het menselijk lichaam. Een hoge homocysteïnewaarde geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het regelmatig eten van rode bieten helpt bij het eventuele afvallen, zorgt voor een goede bloedcirculatie, oefent een verbeterende insulinegevoeligheid uit en heeft heirdoor invloed op bloedsuikerspiegel. Nitraat wat voorkomt in rode bieten wordt als het in de mond met speeksel wordt vermengt nitriet en vervolgens stikstofmonoxide wat een antibacteriële werking heeft en daardoor in de mond cariës kan tegengaan. Ook kan de eerder genoemde stof betaïne het niveau van het geluk hormoon verhogen. Voor sporters worden prestaties verhoogd door de vorming van mitochondriën die worden bevordert door rode biet. Blessures in het bindweefsel genezen hierdoor ook sneller.
Frambozen zijn een vitaminen en mineralenrijk vruchtje. Vitamine C, B11, E en K en de mineralen ; mangaan, magnesium, koper en kalium. Ook zijn frambozen ontzettend vezelrijk. Framboos is ook een goede bron van tannine die bij de framboos de naam ellagzuur heeft. Ellagzuur is een polyfenol wat een sterke antioxidant is. Verder bevat een framboos de stof quercetine wat weer een flavonol is die als antioxidant werkt en de eigenschap heeft als histamineremmer en een anti-tumor werking heeft. Bananen bevatten vitamines A, B6, en C. Daarnaast ook calcium, kalium, ijzer, ijzer, mangaan, koper en magnesium. Vitamine B6 helpt het menselijk lichaam om; rode bloedcellen aan te maken, koolhydraten en vetten metaboliseren en energie leveren, ongewenste chemicaliën uit je lever en nieren te verwijderen en het onderhouden van lever en nieren. De stof mangaan is goed voor je huid doordat het het lichaam helpt callogeen aan te maken en daardoor ook beschermd tegen vrije radicalen. Bananen zijn een goede ondersteuning voor de spijsvertering en geven veel energie aan het lichaam af.
Smoothie YELLOW
Deze smoothie bestaat uit mango, ananas, banaan en spinazie.
In de beker ziet deze smoothie er nogal groen uit maar de hoofdbestanddelen zijn hoofdzakelijk geel dus vandaar de naam Yellow
Mango’s zijn een goede bron aan voedingsvezels. Verder bevat een mango de stoffen quercetine, beta-caroteen en astragalin. De voedingsvezels helpen de risico’s op hartaandoeningen en diabetes type 2 te verlagen. Als voedingswaarden noteren we de volgende stoffen; Vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, C, E en K , de mineralen ; natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper, zink en selenium. Mango’s bevorderen een gezonde spijsvertering en gezonde darmen, verhoogt door de aanwezige vitamines de immuniteit, heeft een verlagende werking op cholesterol en zijn goed voor bloedsuikerspiegel en huid. Tevens bevatten mango’s dus veel ijzer waardoor bloedarmoede wordt tegengegaan.
Bij Ananas kunnen we als voedingswaardes vitamine C, B6 , magnesium, riboflavine, foliumzuur, mangaan, niancine, thiamine en ijzer noteren. Ananas is goed voor zowel botten (mangaan) als voor de huid door onder andere de synthese van callogeen in het lichaam. Verder helpt de stof bromelaïne , die voorkomt in ananassen , het onderdrukken van hoest en het losmaken van slijm. Ananas is ook uitermate ondersteunend voor het versterken van het tandvlees.
Bananen bevatten vitamines A, B6, en C. Daarnaast ook calcium, kalium, ijzer, ijzer, mangaan, koper en magnesium. Vitamine B6 helpt het menselijk lichaam om; rode bloedcellen aan te maken, koolhydraten en vetten metaboliseren en energie leveren, ongewenste chemicaliën uit je lever en nieren te verwijderen en het onderhouden van lever en nieren. De stof mangaan is goed voor je huid doordat het het lichaam helpt callogeen aan te maken en daardoor ook beschermd tegen vrije radicalen. Bananen zijn een goede ondersteuning voor de spijsvertering en geven veel energie aan het lichaam af. Rauwe spinazie bevat eigenlijk minder ijzer dan de mensen denken, maar zit wel vol met antioxidanten, caroteen en vitamine E. Buiten de reeds genoemde voedingstoffen die er veel inzitten zit er in spinazie ook nog de vitamines A, B1, B2, B3, B6, C en K1verder aangevuld door foliumzuur, kalium, calcium, koper, natrium, fosfor, selenium en zink. Spinazie verbeterd het gezichtsvermogen en bied ook voordelen met betrekking tot op onze cognitieve funties. In spinazie zit ook het co-enzym Q10 wat ook bekend is onder de namen CoQ10 of ubichinon-10 wat een antioxidant is en onze spieren versterkt. Van Luteïne , wat voorkomt in spinazie, is aangetoond dat het een verminderende werking heeft van het optreden van hartaanvallen, beroertes en atherosclerose (slagaderverkalking)
Smoothie Green
Deze smoothie bestaat uit avocado, peer, kiwi, appel en munt
Avocado’s bevatten naast kalium, vitamine B, foliumzuur ook nog Omega 3-vetzuren die voor een snel verzadigingsgevoel zorgen. Avocado’s worden mede daardoor dan ook in veel diëten gebruikt en uiteraard veel gegeten door vegetariërs en veganisten. Avocado’s zijn goed voor ogen, hersenen en het immuunsysteem. Als we kijken naar de totale lijst van vitaminen en mineralen bevatten avocado’s ; Vitaminen A, B1, B2, B3, B5, B6, B11 , C , E en K, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper, zink en selenium.
Peer; Om de voedingswaarde van de peer te kunnen weergeven kunnen we zeggen dat het een behoorlijke lijst is. Beginnend met de vitamines noemen we de vitamines A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B8, B11, C, D,E en K. En voegen daar de stoffen jodium, chloor, natrium, , kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper, zink, selenium en mangaan aan toe en dan hebben behoorlijk wat. De peer is een ultiem vezelrijk stuk fruit die er mede voor zorgt dat er een goede bloedsuikerspiegel behouden wordt. Ook een peer bevat polyfenolen, fenolzuren en flavonoïden die vaak zijn te vinden in de schil en een prima antioxidant zijn. Verder zorgt een peer voor een beter verzadigingsgevoel en ondersteunt bij het bevorderen van gewichtsverlies daarbij helpt de peer ook nog eens de spijsvertering te bevorderen en is het een hele goede remedie tegen obstipatie. Het eten van peren voor of na het sporten kan een behoorlijke energieboost geven door de natuurlijke fructose en glucosebronnen. Kiwi bevat de volgende voedingswaardes; Vitamines A, B1, B2, B6, B11, C en E. Voor mineralen noteren we natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper, zink, jodium en selenium. Wat mensen niet weten is dat kiwi’s bevatten bijna twee keer zoveel vitamine C dan citroenen en sinaasappels. Vitamine C werkt als een krachtige antioxidant en helpt de vrije radicalen te bestrijden. Kiwi bevat bepaalde bruikbare verbindingen waardoor er een verbeterde slaap ontstaat. Verder bevat kiwi veel foliumzuur wat een gunstige effect heeft bij zwangere vrouwen bij een gezonde ontwikkeling van ongeboren kind. Als overige positieve werkingen van het nuttigen van kiwi’s noemen we goede invloed op bloeddruk, beschermende factor tegen DNA-schade, goed voor ogen en huid. Appels zijn rijk aan polyfenolen deze helpen ons lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten van de vrije radicalen. Als vitamines bevatten appels vitamine B-complex wat inhoud dat er roboflavine, thiamine en vitamine B6 in zitten. Deze houden ons zenuwstelsel gezond en hebben een belangrijke invloed op onze rode bloedcellen. Vitamine C is de antioxidant die het lichaam helpt beschermen tegen infectieuze ziekteverwekkers.
Appels met schil hebben een grote voedingswaarde waarbij de volgende voedingsvezels zoals betacaroteen, calcium, eiwit, folaat, fosfor, ijzer, luteïne, magnesium, mangaan, natrium en niacine , panthotheenzuur in voorkomen. Appels beschermen de maagwand tegen maagschade in de vorm van ontstekingen, zorgen er voor dat onze botten gezond blijven en verbeteren het immuunsysteem. Verder verlagen appels de cholesterol en verminderd het risico op diabetes en hartaandoeningen. Verder heeft het eten van voldoende appels een positieve invloed op onder andere astma, vermindering van gewicht, voorkoming van aambeien, voorkoming van dementie, voorkoming van galstenen en voorkoming van oogproblemen.